Floaten is een unieke en effectieve manier om maximaal te ontspannen, pijn te verlichten en stress te verminderen. Zonder enige inspanning drijf je op water, rijk aan magnesium, in je eigen floatruimte.

In de floatruimte komen lichaam & geest volledig tot rust, doordat er geen prikkels meer van buitenaf worden ervaren, zoals geluid, licht, zwaartekracht en temperatuurverschil. De floatcabine zorgt voor een continue verwarming van de omgevingstemperatuur, die gelijk is lichaamstemperatuur. Hierdoor voelt het lichaam na een aantal minuten geen verschil meer tussen plekken waar het water het lichaam raakt en de plekken die boven het water uitkomen. Je krijg dan het aangename gevoel alsof je zweeft.

Floaten verbetert je gemoedstoestand doordat de hormonen dopamine en endorfine vrijkomen. Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon en lichamelijke pijn, zoals hoofdpijn en nekpijn, verminderen daarmee ook.

Goed om te weten

  • Je hoeft (bijna) niets mee te nemen. Badkleding is niet nodig maar mag natuurlijk wel. Handdoeken en verzorgingsartikelen zijn aanwezig.
  • Als je lenzen draagt, neem dan een lenzendoosje en -vloeistof mee.
  • Zorg ervoor dat je 10 minuten voor aanvang van je sessie aanwezig bent.
  • Heeft u een medische indicatie die mogelijk van invloed is op uw sessie bij Float Experience Norg? Raadpleeg dan altijd eerst uw huisarts of behandelend specialist.
  • Neem je eigen oordoppen mee als je deze hebt. Schuim oordoppen zijn gratis beschikbaar. Het gebruik van oordoppen zorgt ervoor dat er geen zout water in je oren achter blijft.
  • Je kunt floaten wanneer je ongesteld bent. Neem dan dezelfde voorzorgsmaatregelen als wanneer je gaat zwemmen in een zwembad.
  • Drink vlak voor de behandeling liever geen koffie of alcohol. Een lichte maaltijd kan wel.
  • Niet scrubben, scheren of waxen voor het Floaten. Het zoute water voelt onprettig aan op geïrriteerde en/of kapotte huid. Het kan echter geen kwaad. Het magnesium zal helpen met de genezing van de huid. Er is vaseline aanwezig om kleine wondjes of schrammen mee af te dekken.
  • Wanneer je last hebt van grote huidbeschadigingen en deze zijn nog niet genezen, dan kunt u niet floaten.
  • Hebt je je haar geverfd, houd er dan rekening mee dat je haar niet meer mag afgeven wanneer je gaat floaten. Ter indicatie: geeft je haar af, wanneer je het droogt met een handdoek, dan kun je niet floaten.
  • ​Het is onmogelijk om te verdrinken wanneer je door de rust in slaap valt. Het bad is ondiep en door het grote drijfvermogen kan je je niet ‘zomaar’ omdraaien zonder daar enige moeite voor te doen.
  • Floaten kan ook als je zwanger bent! Tijdens de behandeling worden je rug en wervelkolom ontlast en je kunt even heerlijk zweven met je babybuik. Wanneer je veel last hebt van misselijkheid of andere zwangerschapsklachten overleg dan eerst met je verloskundige/huisarts.
  • Als je zwanger bent kun je tot maximaal 2 weken voor de uitgerekende datum floaten.

Tips voor extra ontspanning

Gun jezelf deze unieke en diep ontspannende ervaring.

Floattherapie wordt vaak gebruikt als een methode van fysieke verlichting, maar het staat ook bekend om zijn vermogen om mentale helderheid te verbeteren.

De floattank is een ideale omgeving waarin floaters hun geest kunnen kalmeren en een plaats van positiviteit en ontspanning kunnen bereiken. Door minimale afleiding kan de meditatie in de floatcabine worden geïntensiveerd. Hoewel je niets speciaals hoeft te doen om toegang te krijgen tot de diepgaande voordelen van drijven, zijn hier drie meditatietechnieken voor drijftanks die je ervaring kunnen verbeteren.

1. Focus op je ademhaling

De meest eenvoudige en meest gebruikte meditatiemethode is adembewustzijn, dat je geest kan helpen om af te dwalen door je aandacht op de ademhaling te richten. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen de reactie van het lichaam op stressvolle situaties te minimaliseren en de productie van schadelijke stresshormonen, waaronder cortisol, te dempen.

Probeer adembewustzijn te oefenen in de vlottertank door langzaam en diep door de neus te ademen en uw longen volledig met lucht te vullen. Houd je adem een ​​paar seconden in voordat je langzaam alle lucht uit je longen blaast. Probeer je te concentreren op het gevoel van de adem die je lichaam binnenkomt en verlaat, of probeer elke ademhaling mentaal te tellen. Herhaal zo vaak als je wilt.

2. Lichaamsbewustzijn

Als je eenmaal ervaring hebt met adembewustzijn, kun je de beoefening van lichaamsbewustzijn onderzoeken om spierontspanning te bevorderen terwijl je float. Onderzoekers van de Universiteit van Oregon ontdekten dat integratieve training van lichaam en geest kan leiden tot veranderingen in de hersenen die kunnen beschermen tegen geestesziekten en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.

Begin met diep adem te halen en richt dan je aandacht op een specifiek deel van het lichaam, zoals je voeten. Concentreer je op het lichaamsdeel en laat de spanning loskomen terwijl je uitademt. Voer deze oefening uit met verschillende delen van het lichaam waar de spanning gewoonlijk wordt opgeslagen, waaronder uw schouders, nek, heupen en kaak.

3. Stress verlichten door visualisatie

De laatste methode van meditatie, visualisatie, kan het beste worden beoefend naast zowel adem- als lichaamsbewustzijn. Voeg tijdens het uitvoeren van een van de andere oefeningen een visuele component toe, zoals licht, om je aandacht te concentreren. Terwijl je inademt, stel je voor dat een licht je hele lichaam doordringt. Als je problemen of negatieve gedachten in je leven ervaart, adem dan de negativiteit uit in de vorm van een donkere wolk of rook. Visualisatie-meditatie kan helpen bij het wegwerken van de problemen of gedachten die je kunnen weerhouden van een positiever resultaat.

Ontsnap aan de stress van je dagelijkse leven en probeer een van de hierboven genoemde meditatietechnieken bij ons in onze floatcabine in Norg.

We kijken er naar uit je te zien!